onsdag 14 december 2011

Higgspartikeln

Så nu har de gått ut med att det antagligen inte var så att ljusets hastighets överskreds i Cern, men nu har de istället publicerat resultat som kan vara Higgspartikeln på spåret. Från ena fantastiskheten till den andra! (Man får hitta på egna ord när man har feber.) Troligt att de kan hitta eller motbevisa dess existens under 2012. Heja! :)

Tydligen ligger teorin på att Higgspartikeln sku' ha en massa nånstans mellan 116 och 130 gigaelektron volt (GeV), och under de senaste veckorna har de snappat upp händelser som ligger kring 120 GeV, vilket alltså skulle kunna antyda att de har kommit den lille rackarn på spåret. Som vanligt så är ingenting säkert än, men de hoppas som sagt kunna bevisa eller motbevisa dess existens under 2012.

Higgspartikeln är alltså vad som anses kunna förklara Varför massa finns, i korta ordalag. Det de gör i Cern är att de kolliderar protoner med varandra, för att på så vis kunna återskapa vad de tror hände i The Big Bang. På det viset hoppas de kunna finna spår av Higgspartikeln, som i så fall skulle fylla en lucka i fysiken. Den är dock mycket instabil, och varar bara i en baljarddels sekund*, så det man istället letar efter är partiklarna som blir kvar efter sönderfallet, typ.

Det här blir ju väldigt kortfattat, men det går att läsa mer på den interaktiva sidan om The God Particle.

*baljard är något som är väldigt mycket, oavsett vad det gäller, t.ex. kan man ha en baljard fingrar, även om det egentligen "bara" är 20, eftersom 20 fingrar är mycket mer än vanligt. I det här fallet är en baljard "a millionth of a billionth of a billionth of a second "

4 kommentarer:

Fredrik sa...

intressant, aa det kommer att krävas en hel del för att bevisa dess existens då partikeln är som du säger otroligt liten, det är som att leta efter en nål i en höstack. Istället för att upptäcka själva partikeln så är det nog lättare att leta efter spåren som den lämnar efter sig men det är inte så lätt det heller med tanke på att den lämnar flera olika spår efter sig.

Ulrika sa...

Haha, nä, som jag sa. Det är ju just spåren efter som de försöker pinna ner, vad jag förstod. Antagligen inget, men det vore ju kul i vilket fall. ^^

IngridJ sa...

Bra beskrivning, Ulrika, och bra länkar om man vill veta mer.
Undrar på "baljard" - också ett ord du hittade på när du hade feber, eller finns det?

Ulrika sa...

Jo, så här är det: "baljard" kommer inte från febern, men de flesta andra verkar tycka att det Inte finns. Jag tycker att det är så härligt användbart, så jag lobbar för att få in det i SAOL. ;P Det låter liksom maffigare än exempelvis 20, men är lättare att säga än "en miljondel av den biljondels.." eller vad det nu blir på svenska. Ni hajar poängen? Baljard. :)