söndag 18 december 2011

Aggregationstillstånder

Jag kommer att skriva om olika aggregationstillstånd, först tänker jag skriva lite om vad vi har redan gått igenom i skolan:

Ett aggregationstillstånd är ett fysikaliskt tillstånd som ett ämne kan befinna sig i.

De tre klassiska tillstånd är fast, flytande och gas

I ett fast ämne kan partiklarna bara vibrera, ett fast ämne har en bestämd form. I en vätska är krafterna mellan partiklarna svagare, vilket gör att de kan röra sig till förhållande till varandra, en vätska har denna form som behållaren som den befinner sig i.
Bindningar mellan molekyler i en gas är i sin tur så svaga att de befinner sig mycket längre ifrån varandra än i en vätska eller ett fast ämne och därför fyller den hela behållare de befinner sig i.
Men detta visste ni väl, men viste ni att det finns mer aggregationstillstånd än dessa? ”japp, det finns ju plasma” tänker kanske några av er, men visste ni att det finns 2 mer aggregationstillstånd än dessa fyra? Det finns också något som kallas för Degenererad materia och Bose-Einstein-kondensat. Men en sak i taget, först ska jag skriva lite om plasmaJ

Plasma är en gas där elektroner har slitits bort från atomkärnan, detta gör att en plasma reagerar med elektriska och magnetiska fält, plasman är den vanligaste synliga (det finns mörka materian som är 4-5 gånger vanligare än synlig materia) massan i universum. Alla stjärnor är uppbyggda av plasma, oftast av väteplasma. Men det är inte bara i stjärnor man hittar plasma, det finns plasma redan i vår jonosfär som finns 80-100km över havet finns det stora mängder plasma.
Vita dvärgar och neutronstjärnor är uppbyggda av Degenererad materia, Degenererad materia kan ha oerhörd stora massor, en vit stjärna har densitet på tusen kilogram per kvadratcentimeter (1000kg/ cm3) , men det är lite jämfört med neutronstjärna som har massan på en miljard ton per kvadratcentimeter.
Bose-Einstein-kondensat är ett aggregationstillstånd som vissa ämnen kan övergå till vid extremt låga temperaturer. Men eftersom jag förstår inte en dugg om detta hur mycket än jag läser om detta, så ska jag inte skriva något om den, mer om Bose-Einstein-kondensat och Degenererad materia kan ni läsa på wikipedia.

2 kommentarer:

Fredrik Eriksson sa...

Kul blogg!

Per-Arne sa...

Sparar de två sista tillstånden till Fy B.

Per-Arne