onsdag 7 december 2011

Kol

Hej! Den här är mitt första inlägg och jag ska skriva lite om kol. Har ni funderat över på hur man tar reda på ålder på gamla organiska material (t.ex. ben)?
Kol har två stabila isotoper kol-12 och kol-13, isotopen kol-14 har en halveringstid på 5730 år och finns i alla livsformen, genom att mäta halten av kol-14 i en organisk materia kan man ta reda på deras ålder. Men hur vet man hur mycket kol-14 fanns det i en kropp från början? Det är nämligen så att från början finns det lika mycket kol-12 som kol-14 i en kropp, men eftersom kol-12 är stabilt så finns det lika mycket av den i en kropp oavsett hur länge den var död, genom att mäta förhållandet mellan dessa två kan man se hur mycket av kol-14 som har försvunnit.
Och vad är en isotop? Isotoper kallas atomer av samma grundämne, men med olikt antal neutroner och därmed olika masstal.
Visste ni också att det är kol och väte som är de grundämnen som bygger de flesta plaster? Eller att nanorör som används i nanoteknik är gjorda av kol? Det är allt för idag :)

3 kommentarer:

Mical sa...

bra att veta! :-)

Per-Arne sa...

Vi ska prata ner om instabila isotoper i morgon på lektionen.

Per-Arne

Ulrika sa...

Kul inlägg, Tomasz! Har ju läst mycket om att man daterat saker med kol-14, och du förklarar bra Hur man gör. Tänk att komma på något sånt, va!