onsdag 14 december 2011

Att något så ofattbart litet bygger hela vår värld.

Tyckte detta var ett bra försök till att försöka beskriva hur liten en atom faktiskt är. Det är helt otroligt när man tänker på det, att allt är uppbyggt av atomer och ändå är den i sig själv så fruktansvärt liten. Man blir lite knäpp när man börjat tänka!

"Nästan all materia är uppbyggd av atomer. Du består själv av flera kvadriljoner atomer (en kvadriljon är en etta följd av 24 nollor). Också luften består av atomer, även om den går att se. I en liter luft finns det inte mindre än 50 sextillioner atomer (en sextioljon är en etta följd av 21 nollor).

Som man kan förstå är en atom väldigt liten. Man brukar säga att en genomsnittlig atom är kring 0,0000001 mm i diameter, vilket är det samma som en tiomiljontedels millimeter. En enda atom är därför helt omöjlig att se med blotta ögat. Trots detta har forskare genom olika experiment lyckats visa att de existerar, samtidigt som de faktiskt går att se genom elektronmikroskop med kraftig förstoring."

Taget från: http://www.naturvetenskap.org

2 kommentarer:

IngridJ sa...

Visst är det ofattbart och man försöker hitta bra ord för att beskriva stora tal. Ett sätt är ju miljoner, biljoner, triljoner, kvadriljoner ... men eftersom alla inte namnger som vi gör i Sverige så är det säkrare med tiopotenser: och då blir kvadriljon 10^24 och sextiljon bör bli 10^36.

http://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5nga_och_korta_skalan_f%C3%B6r_stora_tal

Per-Arne sa...

1L luft väger väl ca 1 gram!

Per-Arne