tisdag 1 november 2011

Spara energi hemma

Visste du att . . .

Vid kokning minskar energiförbrukningen med 30 procent om du använder lock

En ojämnhet på bara 0,5 mm kan öka energiförbrukningen med 25 procent.

En normal tvättmaskin klarar ca 3,5 kg tvätt. För en genomsnittsfamilj är energiåtgången för tvättning ca 200-300 kWh/år. Om Du fyller maskinen med ytterligare 1 kg tvätt varje gång minskar antalet tvättillfällen och därmed energiåtgången med 25 procent. Med fyllda maskiner blir besparingen 75 kWh/år

Ca 800 kWh per år används till belysning i ett hushåll. Endast knappt 10 procent av elen som går till en glödlampa ger ljus, resten omvandlas till värme. Genom att byta ut alla glödlampor till lågenergilampor är det möjligt att minska elbehovet för belysning med 80 procent.

I bästa fall kan spillvärmen från glödlampor utnyttjas till 50 % om huset värms med direktverkande el och elementen har snabba och effektiva termostater. Regleringen är helt avgörande för hur stort det effektiva bidraget blir. Det visar en studie som utförts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Lågenergilampor spar både energi och pengar. Varje 60 watts glödlampa som ersätts med en lågenergilampa innebär en besparing på ca 500 kronor om man räknar in elkostnaden under hela lågenergilampans brinntid.

En 60-watts glödlampa som står på fyra timmar om dagen 300 dagar om året drar 70 kWh på ett år. Har du lågenergilampor i lägenheten tjänar du mindre på att släcka ljuset. Livslängden på lågenergilampor minskar om du tänder och släcker för ofta.

TV:n som enbart stängs av med fjärrkontrollen drar på ett år ca 40 kWh mer än om den varje gång stängs av med strömbrytaren. Stäng av TV:n med strömbrytaren, det minskar dessutom brandrisken.

En vanlig stationär dator drar i storleksordningen 80 W i normal drift. I operativsystemet kan man ställa in olika energisparlägen. Att skärmsläckaren går på betyder INTE automatiskt att datorn använder mindre el. Du bör därför se över dina inställningar. En familj fick en chock när de insåg att familjens datorer drog ca 5 500 kWh om året pga. att de aldrig stängdes av. Med några enkla rutiner kunde familjen minska sin elanvändning med 3 000 kWh/å

Av detta så brukar jag tänka på att slå ihop min bärbara dator, kanske ska börja tänka på de andra tipsen också ;)

5 kommentarer:

IngridJ sa...

Tack för goda råd!
Det jag ska tänka på är att inte låta TV och datorer stå på.
Jag använder vattenkokare och induktionshäll, visst är det energisnålt?
Tvättmaskinen fyller jag så där finns inget att tjäna, men jag använder inte tumlare eller torkskåp utan tvätten får hänga och bli torr.
Eftersom jag har direktverkande el, så kommer en del värme från belysningen till nytta.
De lågenergilampor jag har försöker jag att inte tända och släcka för ofta.

Mical sa...

This just makes me think of how much energy i am wasting...:-(
Jag ska också försöka stänga av min bärbara dator oftare OCH stänga av TV:n med strömbrytaren.....

Johanna sa...

Härliga tips!
tänkte på det där med energilampor, har faktiskt vart duktig och bytt ut alla mina lampor hemma till lågenergi trots att det sved i plånboken.

Fredrik sa...

Ja induktionshäll är ju bra för man råkar nog alltid "slösa" lite extra energi när man håller på med spisplattorna, verkningsgraden på induktionshällen är ju lite högre. Jag är väldigt lat med datorn och tvn, och lamporna ska jag också kolla upp.

Sofia sa...

Bra tips! Vad mycket det finns man kan göra för att minska energiförbrukningen, med små medel. Vad mycket pengar man sparar på att byta till lågenergi! Nu ska jag ta en tur i hemmet och kolla att alla lampor är lågenergi, annars byta! Verkar som att plånboken kan bli tjockare i längden utav det ;)