onsdag 9 november 2011

Citronbatteri


Det finns ett miniprojekt på sida 220 i fysikboken om hur man kan tillverka ett batteri av en citron! Denna video visar en mer komplicerad uppgift än den i boken. Titta på den! Hur coolt är det inte att en citron kan få den att snurra!? Bra att tänka på om man har slut på batterier hemma ;)

6 kommentarer:

Fredrik sa...

aa det var verkligen intressant. Måste ju vara kemisk energi man utnyttjar då och så blir det elektrokemisk reaktion kanske? Är nyfiken att se en bra förklaring till det där :)

IngridJ sa...

Vad behövs mer än en citron?

Johanna sa...

ett ledande material?


Häftigt experiment!

IngridJ sa...

Räcker det?

Fredrik sa...

Ja precis det behövs ledande material som metaller, ska detta fungera ungefär som ett vanligt batteri behövs då två olika metaller om jag inte tänker fel som sen i jonlösningen, (som uppstår i citronen av vatten och syra), börjar reagera och metaller kommer vilja avge och ta till sig elektroner från varandra och då blir det ström

IngridJ sa...

Låter som en bra förklaring, Fredrik! När vi började elläran gjorde jag ett litet batteri genom att sno ett magnesiumband kring en kopparstav och sänka ner detta i en kopparsulfatlösning. Två olika metaller och en jonlösning, visst!