torsdag 20 oktober 2011

Experiment!

Jag och Mical gjorde några fysikexperiment förut som vi skulle lägga upp på bloggen. Det var flera veckor sedan nu, och det är mitt fel att de inte kommit upp för att jag skulle försöka klippa dem för en del blev lite knasiga. ^^ (Förlåt Mical!)

Här kommer i alla fall ett av dem:


Det här experimenten har alltså med densitet att göra. Det var ju ganska länge sedan vi höll på med det nu, men kan vara kul att se ändå!

Det vi gjorde var alltså att vi hade tre olika bägare med vatten i, tre okokta ägg och salt. Genom att tillsätta salt i vattnet, och röra om för att lösa upp det, ändrar man densiteten vilket resulterar i:
Bägare 1 (till höger): Bara vatten. Ägget sjunker
Bägare 2 (mitten): Vatten med salt i. Ägget flyter eftersom densiteten har blivit högre.
Bägare 3 (till vänster): Här hade vi först i salt, släppte sedan ned ägget. Sedan ska man hälla på vanligt vatten, utan salt, och därmed få ägget att "flyta" mitt i bägaren! Vi fick inte förhållandet mellan vatten - salt riktigt rätt, men det var vad som skulle hända i alla fall. :)

Nu vet jag inte om videon kommer fungera, ska testa publicera och om det inte funkar kommer en ny senare. Frågor och/eller synpunkter mottages. :)

Mical och Ulrika
(genom Ulrika)
(Genom mej alltså. ;P )

Ps. Om någon kan tipsa om hur i man bär sig åt för att klippa bort och ihop videoklipp, snälla, hjälp mig! :)

pps. Mical, hoppas det duger? Säg till annars. Jag bättrar mig. ^^,

2 kommentarer:

Anonym sa...

shikorina

Mical sa...

Du har gjort en väldigt bra jobb Ullis.... couldn't do it better... :-)