onsdag 14 september 2011

Miniprojekt


Hur långt är det till månen?

Jag räknade lite på uppgiften och kom fram till följande här till höger.Svaret blev inte exakt rätt efter vad som står i formelsamlingen där det är (3,8 *10 upphöjt i 8 meter) men inte så långt ifrån ändå och det är ju 10 upphöjt i 8 meter som är det viktiga.

5 kommentarer:

Ulrika sa...

Läckert att du fick det gjort! Jag har varit sugen, men jag har inte sett månen från mina fönster. Ska bort över helgen och se om det finns bättre fönster där så får vi se om det går lika bra för mig. ;)

Madelene sa...

Snyggt! Verkligen bra redovisat :) tråkigt bara att svaret skilljer sig med mer än 100 000km =/ Undrar varför. Det kanske inte var nån bra metod?

Fredrik sa...

Tack så mycket! Ja du får säkert ett bättre resultat Ulrika eftersom jag var lite längre ifrån det exakta svaret än jag trodde först, som Madelene skriver: 100 000km. Och det är ju ändå en stor skillnad.

Man får tänka på att göra det nogrannt ändå, speciellt med att täcka månen ordentligt med föremålet och vara nogrann med längden från ögat till föremålet så det blir rätta förhållanden

Per-Arne sa...

Är "felet" så stort? Vad innebär några millimeter på myntets diameter? Dessutom är det medelavståndet som är 384,400 km. Avståndet varierar mellan
363.300 km och 405.500 km.

Mical sa...

good job Fredrik! :-)