torsdag 8 september 2011

Kraft & Förbluffande Fakta!

Nu när vi har pratat mycket om krafter på senaste fick det mig att börja tänka på min egen vardag och vilka krafter man faktiskt utövar varje dag.

Jag jobbar som servitris 5 kvällar i veckan, och började fundera på hur många öl jag häller upp, hur många jag serverar och hur många tallrikar jag bär runt på varje dag.

Började med att väga allt material och la ett snitt på antal gäster, öl, mat osv.

Kom fram till detta:

Jag serverar ca...
- 130 kg dryck/kväll
-650 kg på 5 dagar
-39 kg mat/kväll
-195 kg mat på 5 dagar

Jobbar jag 45 veckor på ett år så bär jag runt ca 37 800 kg/ år, alltså 37,8 ton. GALET!

Började sedan tänka på det här med jämnvikt, ca 3/4 serveras på vänster hand/arm och 1/4 på höger, här pratar vi inte jämnvikt! (kroppsligt)

Att balansera en bricka på ca 4,3 kg på en hand ca 30 ggr per kväll vill jag kalla kraft! Tyngdpunkten ändras så fort du ställer av något från brickan och handen måste hela tiden parera upp vikten för att få jämnvikt och balans.

Kan vara något att skriva om i skrivuppgiften?

Tänk själva på allt ni gör i er vardag, det är galet vilken kraft vi lägger ner varje dag!

Detta kan spåra ur så därför sätter jag punkt här :)

// Johanna

3 kommentarer:

Ulrika sa...

Du, det var inte illa! Skulle ju vara kul att se hur ni balanserar allt och vilka krafter som är inblandade. Lär ju bli en herrans massa pilar! :)

Johanna sa...

Haha ja många pilar blir det

IngridJ sa...

Mycket bra idé för skrivuppgift, tycker jag. Förutom krafter kan du t ex beräkna kraftmomentet när du bär brickan på en hand och du kan räkna på ölsejdelns tryck på brickan. Lycka till!