onsdag 7 september 2011

Kanonkul!

Apropå gravitation och tröghetslagen.

Flykthastighet: "För varje given omloppsbana finns det en hastighet som ett föremål i banan måste hålla. Om ett föremål ligger i banan men rör sig för sakta kommer det att tappa höjd och gå in i en lägre bana, och om det rör sig snabbare kommer det att fortsätta ut i rymden i en högre bana." (Wikipedia: omloppsbanor.)

Kanonkul blir det om man tänker sig jorden som helt slät; utan luftmotstånd och geografiska hinder. (Okej, det i sig är väl inte så kul, men vänta lite!) Sen tänker man sig att man avfyrar en kanonkula i tillräckligt hög hastighet för att inte dras till marken av gravitationen, utan precis lagom för att gravitationen ska få den att falla i samma takt som jordytan kröks. Då har den hamnat i omloppsbana och evigt fritt fall.

Det var en vän som kom med exemplet, och det har liksom fastnat. En ganska roande tanke, tycker jag. :)

4 kommentarer:

Fredrik sa...

Ja men det stämmer ju, haha jag hade lite svårt att föreställa mig och förstå vad du menade först, men det var ju verkligen intressant nu när jag förstod!
Hade jag aldrig tänkt på :)

Mical sa...

wow..
det hade jag aldrig tänkt på heller..... interessant!!

IngridJ sa...

Det här skulle kunna bli en bra skrivuppgift, Ulrika! Den kanonkula du avfyrar (hur hög hastighet behöver den ha?) bidrar ju tyvärr till mängden av rymdskrot som börjar bli ett problem. Läs om detta här:
http://rymdsond.blogspot.com/2011/09/den-stora-mangden-rymdskrot-borjar-bli.html

Ulrika sa...

Ja, titta! Jag hade missat att du hade kommenterat här Ingrid. :) Ska ordna så jag får mail när det händer något så kanske jag hänger med lite mer. :)