torsdag 15 september 2011

Jordens bana runt solen

Vi läste lite intressant fakta i fysikboken, där det stod att jordens hastighet i sin bana kring solen är 30 km/s. Då ville vi genast räkna ut hur lång omloppsbanan egentligen är.
Vi kom fram till att den borde vara ca 900 miljoner km lång!!
Först räknade vi ut hur många sekunder det går på ett år och multiplicerade det med 30 km.

Tänk om Gånsta-spåret var så långt, då skulle vi behöva springa i 30km/sekund för att komma runt på ett år! Det är ju omöjligt.
Vi springer 1mil på ca 60 min. Det skulle alltså ta ca 5 miljarder minuter för oss att springa jordens omloppsbana runt solen. Alltså skulle det ta ca 9500 år för oss att springa 900 miljoner km, om vi har räknat rätt!

Tänk på jordens omloppsbana runt solen nästa gång ni är ute och motionerar:)

// Sofia & Johanna

4 kommentarer:

Per-Arne sa...

Ja och det får mig som inte springer 1mil på 60 min att känna mig som en sengångare.Å andra sidan behöver jag bara sitta still och ändå röra mig tillräckligt snabbt.

Johanna sa...

Ja man får ju inte vara dum, bara att "sitta" kvar på jorden gör ju att det genast går mkt fortare att ta sig runt denna extrema bana!

Sofia sa...

Om Jesus började springa runt den banan då han föddes så skulle han inte ens kommit halvvägs runt.. Han hade nästan sprungit 1/4 av banan vid det här laget.. Ojojoj, sjukt lång bana!

Johanna sa...

Haha som vi pratade om innan, han lär ju få bättre kondition efter "några år" och springa 1 mil på 30 min, och kanske lyckas halvera åren det tar att springa :)